Miért egyedi mindenkinél a tüneteit kiváltó lelki ok?

Gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy egy betegség okának általános lelki problémát neveznek meg. Ilyenkor egy tünethez egy lelki okot társítanak, mint például, ha emésztési problémáid vannak, nem tudsz lelkileg valamit feldolgozni. Persze ennél vannak konkrétabb beazonosítások is, mint mondjuk, ha az emésztési gondjaid mögött az a tünet van, hogy ég a gyomrod, akkor az azt jelenti, hogy feszültséget, haragot táplálsz és elfojtásokkal küzdesz valaki vagy valami miatt. És ha elmész, mondjuk egy asztrológushoz, aki ért az egészségügyi vonatkozások lefordításához, arra is rámutat, hogy ki és mi miatt táplálsz feszültséget. Mindez viszont még nem elegendő a valódi lelki ok feltárásához.

A betegségek lelki oka mindig egyedi. Mindenki minden betegsége sajátos lelki okkal bír. Ez pedig elsősorban nem a mik-re, azaz a beindító személyekre és körülményekre vonatkozik, hanem az általuk működésbe hozott hogyan-okra, a hozzáállás mintákra. Ez a bennünk lévő valódi lelki ok, mely miatt megbetegítő módon látjuk- és reagáljuk le a különböző helyzeteket. A tüneteket előidéző lelki elakadásaink, elapadásaink vagy túlfeszüléseink itt keresendők és innét megközelítve ténylegesen fel is oldhatók, meggyógyíthatók. Más embereken vagy körülményeken nem áll módunkban a saját igényeink szerint változtatni.

Nem szabad tehát általánosításokat magunkra venni a hasonló tünetek alapján, hiszen a valódi kiváltó ok mindenkinél egyedülálló. Miként mi magunk is azok vagyunk. Minden ember sajátos módon érzékeli a világot, s éli meg, illetve fejezi ki magát benne. Ugyanazon külső hatás különböző módon érint belül mindenkit. Biztosan Te is megélted már, hogy míg Neked tetszett valami, addig másokból az pont az ellenkezőjét váltotta ki. Ahogyan ugyanazon belső megélés is eltérő módon fejeződik ki fizikailag bennünk. Van, aki rögtön ellazul, mikor meghitt élményben van része, míg másokból elfojtások törnek ki. Ahány ember, annyi hozzáállás és kifejezésmód.

Hasonló ez, mint a sajátos huzalozás a más-más módon funkcionáló áramköröknél. Például a számítógépnek, a Tv-nek vagy a zenelejátszónak egészen más az áramköre, miként ezen belül az eltérő típusoknak is. Persze árammal működnek mindannyian, és ha mondjuk túl nagy erősségű éri őket, mindegyiknek kisüti valahol az áramkörét. A különböző használat közbeni belső hibák azonban típusonként egészen mások, ahogyan a minket, embereket legyengítő megbetegedések is.

Az emberi test és tudat egy rendkívül összetett bioáramkör. S míg technikai eszközeinket változatlan formában használjuk, mi emberek – amellett, hogy nincs egy ugyanolyan közöttünk -, ráadásul még változunk is. Ennek a képességünknek köszönhető, hogy meg tudjuk gyógyítani magunkat. Ez egyfajta újrahuzalozást jelent a tudati áramkörünkben (önképünkön), aminek köszönhetően ki tudjuk javítani a korábbi megbetegítő mintáinkat. E változtatással pedig felülírjuk a betegséget produkáló korábbi hozzáállásmódunkat.

Például (egy konkrét esetet alapul véve): valaki állandó gyomorégést tapasztalt, melynek lelki okaként fel lett ismerve a saját szülői szerepével való elégedetlensége, melyet a gyermekével megélni kívánt önkép sérülése okozott. A szülőnek fel kellett szabadítania magában ezt a csalódást (elfogadva, megbocsátva és elengedve), hogy aztán – egy új, egészségtudatos mintára cserélve – felülírja megváltoztatott viselkedésével a korábbi gyomorégést okozó mintát. A fájó betegség ezután gyorsan és teljesen el tudott múlni. Nem kellett gyógyszer, terápia, sem semmi más, csak a megfelelő belső változás.

E művelet a továbblépéssel, a fejlődéssel áll szinkronban, ami mindig nagyobb tudatosságot és elégedettséget hoz magával. Na és persze egészséget! 🙂


Máris tennél az egészséged helyreállításáért vagy megőrzésért? Ismerd meg Az Öngyógyítás Arkánumát és itt a Tudatos testi-lelki egészségmegőrzés program, mely a tudásanyaga mellett egyéni igényeidre szabható feladatokat és napi egészségmegőrző gyakorlatokat tartalmaz!

Szeretnél értesülni a friss írásokról és videókról? Iratkozz fel hírlevelemre!

Facebook-on is megtalálsz, kövesd az oldalam „Megjelenítés elsőként” jelleggel (egyszerre több oldalt is követhetsz így), hogy megkapd a bejegyzéseket!

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close