Lélekközpontú szembenézés a koronavírussal

A világban sok helyen kezd egyre jobban elharapózni egy általános szorongás és félelem a koronavírus miatt. Ez nyilván, nem hogy nem segít, de negatív hatással is lehet, amit idejében meg kell előznünk, hogy egészségtudatosan állhassunk elébe!

A vírusok általánosságban azokat támadják meg, avagy azok hajlamosabbak elkapni őket, akik a vírus által hordozott információs töltésre fogékonyak. Ezek az információk biológiai és pszichés tartalommal is rendelkeznek, lévén a fizikai hatásokat itt is a belső formáló erők, a lelki vonatkozások indukálják.

Sajnos az egy általánosan belénk nevelt félreértelmezés ilyenkor, hogy minekünk semmi felelősségünk és öngondoskodási lehetőségünk nincs. Persze könnyebb öntudatlan áldozatszerepbe bújni ilyenkor, minthogy tudatosan kiálljunk az egészségünkért és ennek megfelelően cselekedjünk, de az élet mindig változni tanít minket, amit mi sem bizonyít jobban, mint e jelenlegi világméretű hatás.

Milyen lelki oka lehet a koronavírusra való fogékonyságnak?

A következőkben leírom a vírusra jellemző általános mintát. Ezek adják az alapot, melyet mindenki a saját vonatkozásai behelyettesítésével tud személyessé, valódi lelki okra rámutatóvá tenni. A cikk végén azt is összefoglalom, hogyan erősíthetjük meg egészségtudatos hozzáállásunkat.

A koronavírus által hordozott betegségtudat általános jellemzői:

  • Folyamatos szorongás a nem látható, közvetlenül nem érintő, de közvetve mégis visszaható, rossz érzéseket (elégedetlenséget, sajnálatot, bosszúságot stb.) generáló impulzusok miatt.
  • Tehetetlenség érzés, ami azt a vélekedést és önképet erősíti magunkról, hogy nem tudjuk érdemileg kezelni, befolyásolni a történéseket. Ilyenkor gyengébbnek, kiszolgáltatottabbnak és sérülékenyebbnek érezhetjük magunkat.
  • A félelem tárgyának keresése és beigazolása a negatív, baljós gondolatok valóra válása által. Ez bár groteszk módon egyrészről energiát ad, mert az „én tudtam, éreztem előre!” gombokat nyomogatva pozitív visszaigazolásokat kapunk saját előrelátó képességünkről, másrészről azonban mindez tovább indukálja a tehetetlenséget és szorongást.
  • Rendszeres alárendelődés, behódolás az olyan hatásoknak, amik nincsenek velünk szinkronban, de a még rosszabb jövőbeli helyzet elkerülése miatti félelmünkben úgy érezzük, „ezt megint le kell nyelni, meg kell csinálni”. Itt az elégedetlenség már a saját tetteinkhez és az önbecsülésünkhöz is hozzákapcsolódik, mint kényszerűen beszivárgó rossz a nagyobb baj elkerüléséért.

Négy finomabb rétegére bontottam szét a koronavírus magját. Valamennyire jellemző az önértékelés csorbulása és a félelemből fakadó megnyilvánulás. Mindegy, hogy Tom Hanks vagy kínai kapálós paraszt vagy, a saját körülményeid között ugyanúgy megélheted ezeket a látás- és reagálásmódokat.

Fontos, hogy önvizsgálatot tartsunk és felismerjük, hogy e minták mennyire jellemzőek ránk. Ha azt tapasztaljuk, hogy ezek egységesen meghatározóak, akkor itt az idő változtatni!

Minden vírushoz társítható olyan sajátos lelki attitűd, ami a hozzá kapcsolódó betegségtudatot (a fenti 4 részre bontott magot) erősebben lángra lobbanthatja.

Ezekre érdemes a koronavírusnál még fokozottan odafigyelni:

  • Kerülni kell a túl sok nem tiszta, nem érthető és nem kezelhető impulzus befogadását.
  • Fontos tudatosítani, hogy nincs-e kényszeres beleragadásunk az érintett lelki állapotokba és cselekvésekbe.
  • Egészségtudatosan nyilvánuljunk meg, elégedetten magunkkal, odafigyelve az öntudatlan, megszokásszerű reagálások kerülésére.

Ezek olyan hozzáállásbeli minták (hogyanok), amiket tudatosítva és alkalmazva lelkiekben felvértezhetjük magunkat. És amint bent, úgy kint!

Minden, ami az egészségünket támogatja, mint például a természetben való kint lét, a pihenés, a meditáció, az alkotás és valamennyi örömteli és elégedettséget adó tevékenység legyen most fokozottabban előtérbe helyezve az életünkben! Emellett pedig természetesen nem csak a lelki, hanem a fizikai tisztaságot is fontos szem előtt tartani!

Ez a cikk a személyes meglátásaimat tartalmazza, nem helyettesíti a szakorvosi ellátást!


Máris tennél az egészséged megőrzésért, a tudatos öngondoskodás kifejezéséért? Itt a Tudatos testi-lelki egészségmegőrzés program, mely a tudásanyaga mellett egyéni igényeidre szabható feladatokat és napi egészségmegőrző gyakorlatokat tartalmaz!

Szeretnél értesülni a friss írásokról és videókról? Iratkozz fel hírlevelemre!

Facebook-on is megtalálsz, kövesd az oldalam „Megjelenítés elsőként” jelleggel (egyszerre több oldalt is követhetsz így), hogy megkapd a bejegyzéseket!

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close