Az a hülye szív – avagy egy gyógyulás valós története a lelki változás által

A cikk cselekményleírást is tartalmaz!

E nagyszerű német film megtörtént esetet dolgoz fel! David, a gyógyulását halálos betegségeiből, lelke „rendbetétele” által élte meg. A filmről szerelmem N’alika már írt egy rövid kritikát, ezt inkább tőle olvassátok el. Én a fiú lelki változásai által megélt fizikai gyógyulásáról szeretnék példaértékkel emlékeztetőt adni, hogy esete biztatás legyen mindenkinek, aki gyógyulni akar és ezért mer változni is.

Mielőtt azonban belekezdenék a hogyanok és miértek feltárásába, két közelmúltban megnézett ellenpéldát kell kiemelnem. Bár mindkét film egyszer nézősként rendben volt, rossznak olyan vonatkozásukban említem őket, amit a gyógyulás feladását választó, az orvosi végítéletet elfogadó (halálos betegséged van, nem lehet meggyógyítani, X időd van hátra…) sémájuk jelentett. Rögtön hozzá teszem, egyik sem valódi eset alapján készült, legfeljebb annyiban, hogy az általánosan elfogadott reakciót, a beletörődést választották a szereplői. E filmek: Johnny Depp főszereplésével a Professzor és Asa Butterfield-del (Hugo, Végjáték, Közöttünk az űr), illetve Maisie Williams-szel (Trónok harca) a Then Came You (Aztán jöttél Te). Ha betegségben szenvedsz, nem ajánlom ezek megnézését.

Ellenben az Az a hülye szív tökéletesen jó példa a belső változás általi gyógyulásra. David, egy olyan kamasz, akinek az orvosok által több halálosnak ítélt betegsége is van és hiába a sok műtét, a rengeteg gyógyszer, az állandó kontroll, a „halál árnyéka körbelengi”. Az orvosa, az édesanyja, az iskolatársai, mindenki folyton erre emlékeztetik. Ő pedig elfogadja ezt, hisz ha az orvosok nem tudnak vele mit kezdeni, akkor mi mást is tehetne… de egyszer csak megjelenik egy segítő szándékkal érkező férfi, akinek közreműködésével láncreakciószerűen beindulnak a változások az életében. Mellette csupa olyan dolgot kezd el megélni és megtenni, amiket nagyon szeretett volna. Amikre kíváncsi volt, amiktől elégedettséget, boldogságot várt. Már úgysincs mit veszítenie alapon nem mérlegel, nem vár, nem fél a biztonság elvesztésétől – pörget. Hajtja a vágyai megélése, önmaga megvalósítása. Az önképe bár még egy fiatal fiú személyiségének jegyeit viselik magán, figyelme áthelyeződik a betegségéről az élet élvezetére, az elégedett önkifejezésre. Megváltozik. Belső változásával pedig a halál árnyéka is egyre távolabb kerül tőle. Növekvő életkedvét, egyre jobb lelki állapotát a teste is szinkronban követi, kontroll eredményei javulnak. Nekem az utolsó képkockái tették rá a koronát a filmre, ahol az orvosi diagnózist már 5 évvel megcáfolva az igazi szereplők is feltűnnek.

Számomra ez a megtörtént eset is arra adott tanúbizonyságot, hogy az élet szabad utat talál magának, csak ki kell nyitni rá lelkünk egészségre, elégedettségre mutató kapuit!

A filmet ide kattintva megnézhetitek!


Szeretnél értesülni a friss írásokról és videókról? Iratkozz fel hírlevelemre!

Facebook-on is megtalálsz, kövesd az oldalam „Megjelenítés elsőként” jelleggel (egyszerre több oldalt is követhetsz így), hogy megkapd a bejegyzéseket!

Máris változnál és gyógyulnál? Itt Az Öngyógyítása Arkánuma, egy komplex eszköz, hogy  feléleszd magadban a természetes, egészségtudatos állapotodat!

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close